Planeringsbidrag 2026

CIMED utlyser planeringsbidrag för forskare vid Campus Flemingsberg, verksamma inom basal och/eller translationell forskning med klinisk relevans. Ansökningsperioden är från den 1 maj till och med den 31 augusti 2025.

Bakgrund och Syfte

Bidraget syftar till att stärka forskningskonstellationer och underlätta konkurrenskraftiga ansökningar till större externa anslag i nationell och internationell konkurrens för NYA forskningsprojekt eller nya samverkanskonstellationer. Det kan exempelvis användas för gemensamma workshops, pilotstudier eller för att skapa nödvändiga strukturer för en stark forskningsansökan. Målet är att främja en framgångsrik och konkurrenskraftig forskningsmiljö vid KI Campus Flemingsberg.

Formella behörighetskrav

För att vara behörig att ansöka om CIMED Planeringsbidrag måste den huvudsökande vara en disputerad forskare, vid Karolinska Institutet, verksam vid Campus Flemingsberg.

Gruppen av forskare som ansöker ska vara multiprofessionellt sammansatt, vilket innebär att den bör inkludera olika kompetenser och perspektiv, relevanta för det aktuella forskningsområdet med representation från klinisk verksamhet. Samarbeten med forskare från andra lärosäten eller regioner är möjliga, förutsatt att dessa forskare bidrar aktivt för det ändamål som planeringsbidraget syftar.

Nyckelpersoner i de olika forskargrupperna ska vara namngivna samt ha tillfrågats om sitt deltagande. Dessa personer bör ha dokumenterad erfarenhet och ämneskompetens inom det forskningsområde där ansökan planeras.

Tid för anslag

Anslagsperioden är 1 jan 2026 – 31 dec 2026. Anslaget beviljas i regel för 1 år. Dispositionstiden är anslagstiden.

Bedömningsunderlag

Vid bedömning av ansökningar om CIMED Planeringsbidrag tas följande faktorer i särskilt beaktande:

Klinisk relevans och patientnytta – Forskningsplanens potential att leda till kliniska tillämpningar och förbättrad vård. Särskild vikt läggs vid hur projektet kan bidra till patientnyttan på sikt.

Samverkan – I vilken utsträckning forskargruppen samarbetar med andra forskare, kliniska verksamheter och relevanta aktörer för att stärka ansökan och dess genomslag. Nationell och tvärvetenskaplig samverkan är meriterande.

Gruppens sammansättning – Forskarna ska bidra med kompletterande kompetenser och erfarenheter som stärker projektets genomförbarhet och ansökans konkurrenskraft.

Produktivitet – Forskarnas vetenskapliga meriter och tidigare framgångar, inklusive publiceringar, beviljade anslag och genomförda projekt.

Campus Flemingsbergs utveckling – Projektets betydelse för att stärka forskningsmiljön vid KI Campus Flemingsberg och dess långsiktiga bidrag till den akademiska och kliniska utvecklingen i området.

Ansökningarna bedöms av CIMED:s styrelse baserat på dessa kriterier samt ansökans vetenskapliga kvalitet och genomförbarhet.

Anslagets storlek

CIMED:s Planeringsbidrag kan beviljas från 100 000 kronor upp till 250 000kronor. Det beviljade beloppet beror på planeringsgruppens sammansättning, antalet ingående forskare och vad bidraget ska användas till.

CIMED beviljar inte högre belopp än vad som har sökts. Det är därför viktigt att ansökan innehåller en tydlig och genomarbetad budget.

Ansökans innehåll (totalt max 5 A4 sidor):

Sökande (namn, födelseår, titel, institution)

Projektbeskrivning (max 2 A4 sidor, Arial 11 pkt, enkelt radavstånd)

  • Syfte
  • Planerade aktiviteter
  • Klinisk relevans

Gruppens sammansättning: lista medverkande personer i projektet genom att ange namn, titel, lärosäte, roll/kompentens i projektet

CV huvudsökande (max 2 A4 sidor, Arial 11 pkt, enkelt radavstånd inkl. de 5 viktigaste publikationerna de senaste 10 åren)

Ansökan skickas i PDF-format till lena.berglin@ki.se senast 31 augusti 2025

Uppdaterad av:

Lena Berglin 2025-04-15